Bredbandsbolaget frias i historiska rättegången

Bredbandsbolaget frias i historiska rättegången

Bredbandsbolaget behöver inte blockera piratsajten The Pirate Bay och numera nerlagda piratsajten Swefilmer. Detta beslutades idag i Stockholms tingsrätt. Operatören kan enligt domen inte ses som medskyldig till de brott som begås på piratsajterna. Per Strömbäck som är talesperson för film- och tv-branschen säger att upphovsrättshavarna kommer överklaga dommen till Di Digital.

Rättegången mot Bredbandsbolaget, ägt av norska Telenor, startade i mitten på oktober. Fallet rörde inte frågan om att det är kriminellt att ladda hem upphovsrättsskyddad film utan snarare om internetleverantörer är medskyldiga när brotten begås. Det hävdar film- och skivbolagen, som menar att Bredbandsbolaget är en medbrottsling när de möjliggör för användarna att ladda hem material via fildelningssajten Pirate Bay.

Upphovsrättsparterna vill är att internetleverantörena blockerar sajter där operatörerna ser att olaglig nedladdning pågår. Något som Bredbandsbolaget motsätter sig.


”Om vi är medskyldiga till detta, vad är vi då medskyldiga till genom att inte aktivt blockera innehåll? Om vi är medskyldiga till upphovsrättsbrott, kan det väl likväl omfatta hot, förtal, ärekränkning och alla andra brott som sker varje dag på sociala medier? Det här blir början på slutet för internet som vi känner till det idag, om vi får en fällande dom”, sade Jonas Jegerborn, chef för Bredbandsbolaget, när rättegången började.

I andra länder har film- och musikbranschen fått igenom domstolsbeslut som tvingar internetoperatörer att ta mer ansvar för upphovsrätten. I Danmark, Storbritannien, Island och Norge kräver man nu att operatörer blockerar piratkopierat material. Enligt Aron Samuelsson, presschef på Telenor, skiljer sig domarna i Europa från åtalet i Stockholms Tingsrätt. I Norge krävs det att en domstol ber en operatör att blockera en viss sida som har visat sig handla med piratkopierat material. I Sverige skulle operatörerna själva verka som beslutsfattare om vilka sajter som skulle blockeras, säger han till Di Digital.

 Kim