TG 799 – Thomson Gateway 799

TG 799 – Thomson Gateway 799

Thomson Gateway TG 799v2 används av Telia för både bredband via fiber och bredband via ADSL.

Gatewayen är från start redan förprogrammerad med en brandvägg och hade tidigare namnet Telia smart. Telia satsar på att ge support på sin egen router vilket gör att du slipper vända dig till någon annan leverantör än Telia för hjälp med produkten. Du kan koppla in ett flertal olika enheter till TG 799 bland annat datorer, surfplattor, mobiltelefoner, skrivare, spelkonsoler och mycket mer.

Anslutningar

4 st ethernetanslutningar

1st WAN-uttag

2st USB portar

 

Tryggt och säkert

TG 799 trådlösa nät är redan förinställd med en kryptering som kallas WPA/WPA2. En kryptering som hindrar obehöriga från att avlyssna din trafik eller använda din anslutning.

 

Produktbland

TG 799 V2

TG 799 vac

 

 

Logga in på TG 799

Genom att logga in i din trådlösa router kan du ändra i inställningarna. För att logga in, skriv 192.168.1.1 i din webbläsares adressfält. Fungerar inte det, skriv 192.168.1.254 istället.

Om en inloggningsruta visas, ange Administrator som användarnamn (Viktigt med stort A) samt lösenordet som står på undersidan av routern (Access key). Tänk på att skriva lösenordet med versaler. Klicka OK för att logga in.

 

Koppla in bredband via fiber och trådlös router

 1. Koppla den trådlösa routern till nätverketNätverkskabeln ska gå från nätverksuttaget till det röda uttaget märkt WAN på din router.

 2. Anslut routern till datornDet gör du genom att koppla en annan nätverkskabel från valfritt gult uttag på din router till datorns nätverksuttag.

 3. Koppla in routern med strömadapternSätt strömkabeln i uttaget som har markerats med rött på bilden nedan. Koppla sedan in strömadaptern i eluttaget.

 4. Starta genom att slå på strömbrytarenDet kan ta upp till tre minuter innan din router startar. Programvaran uppdateras nu automatiskt och tjänsterna börjar fungera allteftersom. Senast efter två timmar är alla dina tjänster klara att användas.

 

Koppla in bredband via telejacket med trådlös router

 1. Koppla ur din gamla utrustning och ta fram den nya
  Alla enheter (dator, digitalbox osv) som är anslutna antingen direkt eller via en router till ditt befintliga modem ska kopplas bort. Lägg undan ditt befintliga modem och ta fram din trådlösa router från Telia.

 2. Koppla in routern till nätverketDet gör du genom att koppla in delningsdosan i det första telejacket samt de tre kontakterna i din router.

  • GrÃ¥ kontakt till grÃ¥tt Dsl-uttag.
  • Svart kontakt till svart Pstn-uttag.
  • Grön kontakt till grönt Phone 1-uttag.
 3. Koppla nu in de enheter som du kopplade bort i steg 1Varje enhet kan anslutas till vilket som helst av de fyra gula uttagen Ethernet på din router.

 4. Koppla routern till ett eluttagDet gör du genom att koppla strömkabeln till uttaget på din router och därefter sätta strömadaptern i ett eluttag.

 5. Starta routernDet kan ta ett par minuter innan din router startar. Nu uppdateras programvaran automatiskt och tjänsterna börjar fungera allteftersom. Senast efter två timmar är alla tjänster klara att användas.

Anslut din dator till trådlöst nätverk med Mac

 1. Öppna Airport för att se valbara nätverkAirport-symbolen hittar du i skärmens övre högra hörn. Observera att symbolen är grå och ofylld. Om symbolen är helt tom, klicka på den och välj Slå på Airport.

 2. Välj det trådlösa nätverk du vill ansluta tillDu hittar namnet på ditt nätverk på undersidan eller baksidan av din trådlösa router. Det benämns SSID,Network Name eller Nätverksnamn. Anslut genom att dubbelklicka.

 3. Ange säkerhetsnyckeln för nätverketVar noga med små och stora bokstäver. Om du inte tidigare ändrat säkerhetsnyckeln finns den angiven under din router benämnd WPA, PSK, Wireless Key eller Lösenord. Klicka sedan på OK för att ansluta.

 4. Kontrollera att du är anslutenDet gör du genom att klicka på Airport-symbolen. Om du är ansluten finns en bock vid det trådlösa nätverket du har valt. Du kan nu surfa trådlöst.

Anslut din dator till trådlöst nätverk med Windows 7

 1. Kontrollera att din dator går att ansluta till ett trådlöst nätverkOm inte behöver du komplettera din dator med ett usb modem eller ett pc-kort. I vissa datorer behöver duaktivera trådlös kommunikation, titta i manualen för din dator hur du gör detta.

 2. Klicka på Start-knappen, välj Dator.

 3. Klicka på Nätverk och sedan på Nätverks- och delningscenter i den övre listen.

 4. Klicka på Anslut till nätverk.

 5. Markera ditt trådlösa nätverk och anslutEtt fönster visas med en lista på de nätverk din dator får kontakt med. Klicka på ditt trådlösa nätverk i listan. Du hittar ditt nätverksnamn på undersidan eller baksidan av din router. Det benämns SSID, Network Nameeller Nätverksnamn. Klicka på Anslut.

 6. Ange säkerhetsnyckelnSäkerhetsnyckeln är en tio tecken lång kod som finns på undersidan eller baksidan av din router. Den kallas även WPA, PSK, Wireless Key eller Lösenord. Var noga med små och stora bokstäver.

  Om du tidigare ändrat säkerhetsnyckeln för din router till något annat så anger du det. Klicka därefter påOK. Du kan nu surfa trådlöst.

 

Anslut din dator till trådlöst nätverk med Windows 8

 1. Kontrollera att din dator går att ansluta till ett trådlöst nätverkOm inte behöver du komplettera din dator med ett usb-modem eller ett pc-kort. I vissa datorer behöver du aktivera trådlös kommunikation, titta i manualen för din dator hur du gör detta.

 2. Klicka på ikonen för Skrivbord på Startskärmen.

 3. Klicka på nätverksikonen i det nedre högra hörnetOm du redan är ansluten till ett nätverk visas den övre ikonen. Om du inte är ansluten mot något nätverk visas den nedre.

 4. Markera ditt trådlösa nätverk och anslutEtt fönster visas med en lista på de nätverk din dator får kontakt med. Klicka på ditt trådlösa nätverk.

  Du hittar ditt nätverksnamn på undersidan eller baksidan av din router. Det benämns SSID, Network Nameeller Nätverksnamn. Klicka på Anslut.

 5. Ange säkerhetsnyckelnSäkerhetsnyckeln är en tio tecken lång kod som finns på undersidan eller baksidan av din router. Den kallas även WPA, PSK, Wireless Key eller Lösenord. Var noga med små och stora bokstäver. Tänk på att symbolen Ø skrivs ut som siffran noll.

  Om du tidigare ändrat säkerhetsnyckeln för din router till något annat så anger du det. Klicka därefter påNästa.

 6. Välj om du vill aktivera delning mellan datorer i nätverketNormalt väljer man Ja om man har ett hemmanätverk med flera enheter.

 7. Du är nu ansluten och kan surfa trådlöst!

Anslut din dator till trådlöst nätverk med Windows 10

 1. Gå till startmenyn genom att högerklicka på Windowsflaggan längst ned till vänster.

 2. Välj Nätverksanslutningar.

 3. Dubbelklicka på Wi-Fi.

 4. Klicka på det trådlösa nätverk som du vill ansluta dig mot. Välj sedan Anslut.

 5. Skriv in nätverksnyckeln. Det är den tio tecken långa kod som finns på undersidan eller baksidan av din router. Den kallas även WPA, PSK, Wireless Key eller Lösenord.

  Tryck sedan på Nästa.