Webbläsare

Webbläsare

När datorer blev en del av människors vardag och att man fick chansen att surfa ut på internet då kom drömmen om de olika webbläsarna. Från början har det bara funnits enstaka webbläsare som endast varit anpassade för olika datorer, såsom Internet Explorer för Windows och Mac OS för Apple-datorer. Men nu är den tiden förbi och idag finns det många andra webbläsare som erbjuder olika saker för kunden. De fyra vanligaste som används i världen är dock de fyra som nämns nedan.

Internet Explorer

Den första versionen släpptes år 1995, det året som Sverige hade cirka 300 000 internetabonnenter. Redan samma år kom andra versionen, och därefter har nya versioner släppts med jämna mellanrum. Explorer har genom åren ökat sin användarvänlighet och var under början av 2000-talet störst i världen då över 90% valde Explorer i första hand. Idag är det dock bara cirka 20% av världens medborgare som använder det. Explorer har genom åren fått kritik för bristande säkerhet. Alla som köper en Microsoft Windows-dator kommer oavsett om de vill eller ej att ha Explorer, just för att man inte kan avinstallera det.

Mozilla Firefox


En av Explorers största konkurrenter är Firefox som lanserades år 2005 och direkt blev oerhört populär. Programmet är ett fritt program att ladda ned från nätet och är alltså inte förinstallerat på någon dator. Firefox är kompatibelt till många datorers webbsystem såsom Windows, Linux och Mac. Firexfox har också en hel del tilläggsfunktioner som man kan ladda ned och därmed utöka programmets funktioner. I snitt är det drygt 40% av världens medborgare som använder Firefox.


Google Chrome

Det är sökmotorn Google som utvecklat sig och startade en egen webbläsare som är nedladdningsbar under 2008. Med Chrome tillkommer per automatik alla Googles övriga program och funktioner, vilket gör att man som användare slipper ladda ned extratilläggen. Därmed fungerar Chrome i alla typer av operativsystem. I webbläsaren sparas per automatik de åtta senaste öppnade fönstren så att man som användare enkelt kan besöka en nedstängd hemsida igen. Precis som sina konkurrenter utkommer ständigt nya versioner. Med Chrome slipper man också så kallade ”pop-up-fönster” som istället läggs som en egen flik likt alla andra flikar. Chrome är idag nästan lika stort som Firefox, då drygt 40% av världens medborgare använder det.

Safari

Safari är en webbläsare som utvecklats av Apple och som därför endast finns tillgänglig på Mac-datorer och Apples övriga produkter såsom iPad och iPhone. Dock finns Safari sedan 2007 delvis för Windows-datorer. Den första versionen kom år 2003 och har sedan dess blivit standard med Apple. Anledningen till att Apple valde att satsa på en egen webbläsare var de bristfälliga funktionerna i Internet Explorer. Av många skäl har Safari inte lyckats locka tillräckligt stor publik och är därför den minsta användaren bland de största webbläsarna. I snitt använder 4% av världens befolkning Safari.


Kim